یکی از مهمترین ویژگیهای عسل طبیعی این است که میتوان برای طولانی مدت آن را بیرون از یخچال نگهداری کرد، بدون آنکه فاسد یا تخمیر شود. اما نکتهی مهم، نگهداری درست از عسل است. چرا که در غیر این صورت، طعم، رنگ و خواص عسل از دست میرود و صرفا به عنوان یک شیرین کننده میتوان از آن استفاده کرد.
قبل از اینکه با شیوهی درست نگهداری عسل آشنا شویم این نکته را باید ذکر کرد که مواردی که در ادامه میآید بیشتر مربوط به نگهداری ازعسل خام یا حرارت ندیده است. عسلی که معمولا از درب مغازه خریداری میکنید حرارت دیده است و از قبل بیشتر طعم و خواص خود را از دست داده است.
ظرف مناسب نگهداری عسل
اولین و مهمترین نکتهای که هنگام نگهداری از عسل باید به آن توجه کرد ظرفی است که برای عسل انتخاب میکنیم.
از آنجایی که عسل خاصیت اسیدی دارد، هر ظرفی برای نگهداری از آن مناسب نیست. به همین دلیل توصیه میشود که عسل را در ظرف شیشهای و یا ظروف پلاستیکی مخصوص مواد غذایی، نگهداری کنید. البته اگر قرار است عسل برای مدت طولانی بماند ظرف شیشهای بهترین گزینه است.
در انتخاب ظرف نیز توجه داشته باشید که ظرف درب مناسبی داشته باشد و محکم بر روی آن چفت شود تا از ورود رطوب، بو و البته مورچهها جلوگیری شود.

هرگز از ظرف فلزی و یا پلاستیکهای درجه دو برای ذخیرهی عسل استفاده نکنید چرا که به مرور زمان توسط عسل خرده و در آن حل میشوند و میتوانند مشکلاتی را برای بدن به وجود بیاورند.
مکان و دمای مناسب برای نگهداری عسل
مکان و دمای نگهداری از عسل نیز از مواردی است که تاثیر بسزایی در محافظت از خواص، طعم و رنگ عسل دارد. به همین دلیل باید نکات زیر را رعایت کنید.
▪ به هیچ وجه نباید عسل طبیعی را در یخچال و فریزر نگهداری کنیم چرا که باعث سفت شدن و تسریع فرآیند رسبستن آن میشود.
▪ عسل خام را نباید در کنار منابع گرما مانند بخاری، اجاق گاز و یا شوفاژ قرار داد. تغییرات دمایی زیاد باعث میشود تا خواص عسل از بین برود و همچنین رنگ و بوی خود را نیز از دست بدهد.
▪ بعلاوه عسل را باید در یک جای تاریک و به دور از نور قرار داد چرا که تابش مستقیم نور خورشید، باعث از بین رفتن خواص و تغییر رنگ عسل میشود.
▪ عسل یک جاذب رطوبت است و به راحتی رطوبت اطراف را جذب میکند که این باعث تخمیر و از بین رفتن آن میشود. پس جایی که عسل را قرار میدهیم حتما باید خشک باشد.
▪ عسل همچنین بو را نیز به راحتی به خود جذب میکند. پس نباید در کنار مواد باشد که بوی زیادی دارند مثل مواد شوینده و غیره

بهترین دما برای نگهداری از عسل دمای اتاق (حدود ۲۰ تا ۲۵ درجه سانتیگراد) است و بهترین مکان برای نگهداری از آن در داخل کابینتهای آشپزخانه است.
با عسلی که شکرک میزند چکار کنیم
شکرک زدن عسل و یا رس کردن عسل یک امر طبیعی است که برای تمامی عسلهایی که به صورت خام و طبیعی به فروش میرسند اتفاق خواهد افتاد اما بسته به نوع گیاه میتواند از چند روز تا چند سال پس از برداشت به تاخیر بیفتد.
به طور کلی شکرک زدن عسل به نسبت گلوکز و فروکتوز موجود در عسل بستگی دارد. هرچقدر مقدار گلوکز یک عسل بیشتر باشد احتمال شکرک زدن آن نیز بیشتر خواهد بود.
به تعویق انداختن شکرک زدن عسل
شاید شما هم از جمله افرادی باشید که از خوردن عسل شکرک زده خوشتان نمیآید. برای اینکه عسل شما دیرتر شکرک بزند باید شرایطی که باعث تسریع شکرک زدن عسل میشود را حذف کنید.
- عسل را در مکانهای سرد نگهداری نکنید، سرما باعث تسریع فرآیند رس بستن عسل میشود. (دمای اتقاق بهترین دما برای نگهداری عسل است)
- همانطور که در بالا هم اشاره کردیم به هیچ وجه عسل در یخچال نگهداری نشود. چرا که این کار هم زمان شکرک زدن عسل را تسریع میکند و هم بافت عسل را بسیار سفت میکند.
- مواد زائدی که در داخل عسل وجود دارد را از آن خارج کنید. عسل وقتی به صورت خام برداشت میشود و به دست شما میرسد، ممکن است دارای مواد زائدی مثل موم یا حتی قسمتهایی از بدن زنبور باشد. همین مواد میتوانند نطفهی شروع رس بستن عسل باشند و بلورهای اولیه را شکل دهند که به سرعت باعث شکرک زدن عسل میشود.

- هنگام برداشتن عسل حتما از یک قاشق تمیز و خشک استفاده کنید، چرا که رطوبت به سرعت میتواند عسل را خراب کند و همینطور ورود مواد خارجی به عسل ممکن است شکرک زدن آن را تسریع کند.
از بین بردن شکرک عسل
اگر به هر شکل عسل شما رس بست و شما راغب به استفاده از عسل شکرک زده نبودید میتوانید به شیوهای که در ادامه میآید آن را بدون از دست دادن خاصیت و طعم و مزه به حالت اولیه برگردانید.
برای این کار کافی است تا ظرف عسل (ترجیحا شیشهای باشد) را داخل ظرفی از آب گرم قرار دهید تا به مرور شکرک آن از بین برود.
ظرف آب را پس از گرم شدن (همین که کمی گرم شود کافی است) از روی گاز بدارید و شیشه عسل را داخل آن قرار دهید. توجه داشته باشید که از حرارت دادن مستقیم عسل خوداری کنید، چرا که تمامی آنزیم های عسل و خواص آن از دست میرود.
ممکن است عسلی که شکرک زدایی شده است پس از چند روز دوباره شکرک بزند، مثلا عسلهایی مثل عسل کلزا به علت این که گلوکز زیادی دارد حتی بعد از این که رس شکنی شد، ممکن است در ظرف چند هفته دوباره شکرک بزند.